Candidaţii sălăjeni sunt în febra examenelor de bacalaureat. Astăzi şi mâine au programată ultima probă orală din această sesiune, respectiv cea de evaluarea competenţelor digitale, urmând ca de săptămâna viitoare să înceapă probele scrise. Ultima probă orală este cea de evaluarea competenţelor digitale, pentru care s-au înscris 32 de candidaţi.
Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Szabo Ştefan, a declarat că la probele susţinute până miercuri de către candidaţi nu au fost înregistrate niciun fel de probleme. „Probele de evaluarea competenţelor de limba română, limba maternă şi o limbă de circulaţie internaţională s-au desfăşurat în normalitate. Nu am avut niciun candidat eliminat, doar absolvenţi de liceu care nu s-au prezentat la examen”, a declarat Szabo Ştefan.
Probele de competenţe la bacalaureat nu sunt eliminatorii, decât pentru candidaţii prinşi încercând să fraudeze examenul. În aceste cazuri, se anulează candidaţilor probele promovate până atunci, aceştia primind şi interdicţia de a se prezinta la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Pe de altă parte, candidaţii care nu se prezintă la probele orale au dreptul să susţină probele scrise, însă nu vor obţine diploma de bacalaureat.
Peste 1.000 de candidaţi s-au înscris la examenul de bacalaureat din această sesiune, având de susţinut una sau mai multe probe nepromovate în sesiunile anterioare. Majoritatea sunt aşteptaţi să se prezinte la proba scrisă de matematică, unde au fost cei mai mulţi candidaţi respinşi în sesiunea anterioară. Mai precis, este vorba de 704 candidaţi care vor susţine examenul de matematică T2 şi 144 care vor da examenul din matematică T1, în funcţie de specializare. Nici cu limba şi literatura română nu s-au descurcat prea bine candidaţii sălăjeni, 483 fiind înscrişi să susţină examenul la această disciplină în cursul săptămânii următoare. A treia disciplină în „topul respinşilor” este fizica, probă la care s-au înscris în această sesiune 142 de candidaţi. La limba şi literatura maternă sunt înscrişi 40 de candidaţi, 68 la geografie, 18 sunt la istorie, 19 la chimie şi 21 la informatică.
Candidaţii au fost repartizaţi în trei centre de examinare la nivelul judeţului, şi anume: la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” din Zalău, la Grupul Şcolar „Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei şi la Grupul Şcolar „Octavian Goga” Jibou.
Promovabilitatea înregistrată în prima sesiune de bacalaureat din acest an a fost de 42,92 la sută.
Probele scrise încep din 27 august, cu proba de limba şi literatura română, următoarea zi intrând în examen candidaţii care susţin examenul la limba maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 29 august, ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării, fiind programată în 31 august. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, după soluţionarea eventualelor contestaţii, candidaţii aflând rezultatele finale în 5 septembrie.
Guvernarea USL are o veste buna pentru toti cei care dau examenul de ba-calaureat in sesiunea de toamna. Zeci de autori au fost scosi de pe lista cu lecturi obligatorii, dupa ce s-a constatat ca sunt morti. Pe surse am aflat ca la proba de limba si literatura ro-mana elevii vor avea de comentat „Poema chiuvetei”, scrisa de nemuritorul Mircea Cartarescu.